FROM THE BLOG

Is influencer marketing de heilige graal voor jouw product/dienst?

Meer en meer hoor je de term influencer marketing. Bloggers zijn de nieuwe helden en Instagram de vervanger van de televisie. Langzaamaan raken ook de Belgische bedrijven overtuigd van Influencer Marketing, maar wat is het eigenlijk en wat mag je er van verwachten?

In a nutshell

Influencer marketing is eigenlijk niet meer dan het inzetten van een persoon of groep voor het beïnvloeden van anderen. Dit gebeurt meestal op de sociale media door personen met veel volgers. Door subtiel (of soms ook minder subtiel) de producten of diensten van een bedrijf mee op te nemen op hun media oefenen ze een vaak onbewuste invloed uit op de volgers.

Eigenlijk valt het te vergelijken met de moderne variant van mond-tot-mond reclame. Bijna iedereen brengt immers serieus wat tijd op de sociale media tegenwoordig.

 

Waarom Influencer marketing?

Hier vallen wel een paar reden voor op te sommen:

 • Meer dan 78% van de mensen hebben vertrouwen in aanbevelingen van mensen die ze kennen. Influencers worden beschouwd als een vertrouwd iemand, dus hun invloed is groot.
 • Als je met de juiste influencer in zee gaat, dat bereikt die vaak een bepaalde kleine of grote niche. Richt je met je bedrijf ook op die niche dan is heel succesvolle communicatie mogelijk.
 • De uitstraling van de influencer kan zich voor een stuk overzetten naar je merk, meer nog de influencer zou wel eens een brand ambassador kunnen worden.

 

Wanneer valt Influencer marketing te overwegen?

Uiteraard het ene product/dienst zich beter voor influencer marketing dan andere. Bij industriële marketing is de meerwaarde op het eerste zicht nihil, maar vergis je niet: ook hier zijn influencers.

Over het algemeen ga je het meeste rendement halen uit Influencer marketing als:

 • Je naar consumenten communiceert. Die kunnen zich immers sneller vereenzelvigen met de influencer.
 • Je snel wat meer naamsbekendheid wenst en misschien ook wel wat gratis bijkomende pers wil scoren.
 • Je engagement wil creëren.
 • Je de sociale mediakanalen van je bedrijf wil promoten.

 

Hoe meet je het rendement?

Hoewel niet alles meetbaar is en ook werken met Influencers een werkje van lange adem is, zijn er toch een paar handvaten. Uiteraard is een 0 meting wel essentieel wil je voor en na goed kunnen vergelijken. Volgende KPI’s kunnen opgesteld worden:

 • Bereik/Impressies
 • Engagement
 • Bijkomende volgers
 • Likes/Reacties
 • Aantal x gedeeld

Uiteraard kan je er ook een direct sales luik aan koppelen, maar dan schiet Influencer marketing al een stuk aan zijn doel voorbij.

 

Hoe kies je je Influencers?

Uiteraard helpen we je daar bij The Cult of Content graag bij, maar even grasduinen op Instagram en Facebook kan ook al heel wat opleveren. Verder beginnen er ook meer en meer bureaus die Influencers verenigen op te komen. The Kube in Antwerpen is bijvoorbeeld een bureau dat influencers selecteert, begeleidt en groepeert. Zij kunnen je adviseren bij het inzetten van de juiste influencers.

 

Meer weten?

Is je interesse gewekt? Wil je meer weten over Influencer marketing en of dit in je contentstrategie past? We bekijken het bij The Cult of Content samen met jou. We vertellen je er graag alles over bij een kopje koffie en bespreken de ontelbare mogelijkheden. Neem gerust contact op, zodat we snel kunnen schakelen.

Hosting door Fraai